top of page

Câștigă o stație de compostare comunitară!

Updated: Feb 1

Hai la compostare, cu mic și mare!


În cadrul proiectului ACADEMIA DE COMPOST oferim ca premiu o stație de compostare pentru grădina unei micro-comunități din București. 


Vrei să te implici alături de cei din comunitatea ta într-un proiect inovator de economie circulară pentru a reduce impactul negativ al resturilor vegetale care ajung la gropile de gunoi municipale?



Vei produce permanent îngrășământ natural (compost) pentru regenerarea solului pentru grădinile din oraș, ghivece, jardiniere, unde poți cultiva flori, plante aromatice sau chiar legume și fructe. Totul aproape de tine, chiar unde locuiești!


Dacă:

  1. faci parte dintr-o asociație de bloc sau dintr-un grup de inițiativă locală din București

  2. clădirea beneficiază de un spațiu verde de minim 3mp

  3. îți dorești să poți ajuta la organizarea unei zone de compostare de care să beneficiezi alături de cei din micro-comunitatea ta

  4. ești dispus/ă să obții acorduri pentru amplasarea cutiilor de compostare de la cei responsabili care administrează grădina (asociație de proprietari/ vecini, primărie, ADP etc.)

  5. ești dispus/ă să coordonezi un grup de WhatsApp unde vor fi toți cei care doresc să composteze


...atunci ești persoana potrivită să aplici la acest concurs pentru a câștiga o mini-stație de compostare urbană comunitară!


Aplică până la 29 februarie 2024, completând acest formular. Analiza aplicațiilor se va face de către o comisie formată din cel puțin 3 persoane implicate în proiecte de regenerare urbană sau rurală. Aplicația câștigătoare va fi anunțată până la 14 aprilie 2024.


Criterii de departajare pentru alegerea aplicației câștigătoare:

  • completarea clară a acestui formular cu datele corecte

  • un număr crescut de beneficiari ai staÈ›iei de compostare 

  • asumarea obÈ›inerii aprobărilor din partea instituÈ›iei care administrează spaÈ›iul verde È™i/sau majorității membrilor din comunitatea pentru amplasarea staÈ›iei de compostare în grădină blocului

  • motivaÈ›ia personală pentru implementarea acestui proiect È™i implicarea după amplasare, pentru atragerea È™i coordonarea beneficiarilor care vor aduce resturi vegetale È™i contribui la întregul proces de compostare.


Premiul constă în:

  • 3 cutii de lemn fiecare de 1mc pentru aport resturi vegetale de la bucătărie, punerea la maturat a aportului È™i stoc uscături (frunze uscate, tocătură lemn uscat, rumeguÈ™ carton mărunÈ›it)

  • 1 set pancarte pentru etichetare cutii È™i reguli compostare corectă

  • 1 tirbuÈ™on de aerisire È™i amestecare compost

  • transport È™i asamblare

  • 1 training pentru compostare 

  • susÈ›inere cu informaÈ›ii È™i sfaturi practice din partea echipei ACADEMIA DE COMPOST.


Amplasarea stației se va face până pe data de 31 mai 2024.

Contravaloarea premiului se ridică la peste 5.000 lei.  


Pentru mai detalii te rugăm să ne contactezi la contact@academiadecompost.ro  


Pentru cei care se înscriu cu aplicații vom organiza și o întâlnire pe zoom, la o dată comunicată ulterior. Este posibil ca pentru departajarea aplicației câștigătoare, să solicităm informații suplimentare fiecărui aplicant care intră pe lista scurtă a celor mai bine evaluate aplicații.


Mai multe despre compostarea comunitară aici: 


Despre Academia de Compost 

Prin Academia de Compost, inițiatorii își propun să promoveze Compostarea Comunitară Locală (CCL) a deșeurilor nepericuloase compostabile în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența lor și a altor comunități europene care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura. 


Detalii despre coordonatori, finanțatori și parteneri 

Organizația care coordonează implementarea proiectului este Asociația ClimatoSfera. Prin proiectele sale, ClimatoSfera contribuie la conștientizarea schimbărilor climatice și întreprinde acțiuni concrete pentru redefinirea societății actuale într-una sustenabilă pentru oameni și planetă. 


Proiectul Academia de Compost este posibil cu sprijinul: 

  • Muzeului NaÈ›ional al Literaturii Române, prin punerea la dispoziÈ›ie a spaÈ›iului pentru evenimente È™i pentru toată susÈ›inerea ca partener în organizare 

  • partenerilor FundaÈ›ia Comunitară BucureÈ™ti, ING Bank Romania, Nhood Romania, prin finanÈ›area acordată prin programul strategic al Platformei de mediu pentru BucureÈ™ti.

  • Pentru mai multe detalii despre programul de finanÈ›are È™i iniÈ›iativele Platformei de mediu pentru BucureÈ™ti, puteÈ›i vizita www.platformademediu.ro 


Contact pentru presă și mai multe detalii: 

Gabriela Iordan, coordonator proiect, gabriela.iordan@gmail.com, +40740 231 096.


NOTE: 

Platforma de mediu pentru București a selectat 2 proiecte pentru cea de-a treia rundă finanțată de ING Bank Romania și de Nhood Romania. Runda a fost concepută pentru a sprijini inovația și dezvoltarea durabilă în domeniul managementului deșeurilor și economiei circulare în București, cu un buget total de 300.000 lei. Câștigători: 

  • AsociaÈ›ia ClimatoSfera – Academia de Compost ADC, buget 200.000 de lei, proiect de educare È™i advocacy pentru încurajarea compostării comunitare locale 

  • AsociaÈ›ia Nod Makerspace – DâmboviÈ›a Apă Dulce, buget 100.000 de lei, proiect pilot a unei soluÈ›ii tehnice pentru administrarea deÈ™eurilor în scopul îmbunătățirii calității apei din râul DâmboviÈ›a. 


Despre Platforma de mediu pentru București 

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii, pentru a crea impact colectiv în oraș. Scopul comun este ca bucureștenii să ducă o viață sănătoasă, companiile să reducă riscurile legate de mediu, iar autoritățile să poată construi politici sustenabile pe termen lung. 


Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Inițiativele cu care a pornit Platforma de mediu pentru București sunt: Raportul de cercetare privind starea mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, aerlive.ro și Verde citadin, care sunt finanțate încă din 2021.


575 views0 comments
bottom of page