top of page

Academia de Compost - proiectul care valorifică bio-deșeurile bucureștenilor

Un consorțiu format din 3 asociații, 1 grup de inițiativă și experți de mediu din București va implementa în următorul an un proiect menit să promoveze compostarea comunitară locală și să salveze astfel de la groapa de gunoi zeci de tone de bio-deșeuri. 


Proiectul se numește Academia de Compost și a fost dezvoltat de ClimatoSfera, Asociaţia  Culturalis, Livada Comunitară Mărțișor, Asociația pentru Consum Sustenabil, împreună cu experți din cadrul ECOTECA și Urban Cultor. Proiectul este finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank Romania, prin runda susținută și de Nhood Romania. 



Puteți afla mai multe detalii despre acțiunile propuse în cadrul evenimentului de lansare, care 

va avea loc joi, 23 noiembrie, 10:00 - 13:00, la Muzeul Național al Literaturii Române, Strada  Nicolae Crețulescu 8. Pentru participare, vă rugăm completați acest formular: 


Despre Academia de Compost 

Prin Academia de Compost, inițiatorii își propun să promoveze Compostarea Comunitară Locală (CCL) a deșeurilor nepericuloase compostabile în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența lor și a altor comunități europene care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura. 


Pentru aceasta, în următoarele 12 luni, consorțiul va desfășura o serie de acțiuni menite să schimbe mentalitatea în rândul autorităților și a publicului larg privind compostarea: 

  • prevenire: evenimente pentru menÈ›inerea staÈ›iilor de compost existente în BucureÈ™ti, prin care au salvat deja de la groapă 4,5 tone de deÈ™euri 

  • educaÈ›ie: sesiuni de formare, traininguri video È™i suport pentru extinderea reÈ›elei de spaÈ›ii de compostare comunitară 

  • advocacy: dezvoltarea participativă a unui cadru normativ È™i operaÈ›ional pentru gestionarea sustenabilă a bio-deÈ™eurilor.

Astfel, organizațiile implicate speră că Academia de Compost va contribui la creșterea gradului de conștientizare și practica CCL în comunitate. 


Acțiunile viitoare din Academia de Compost 


Primul eveniment din proiect, dedicat în special reprezentanților instituțiilor publice (direcții ale administrației locale - salubrizare, spații verzi, educație, precum și Ministerul Mediului și cel al Educației), va avea loc joi, 23 noiembrie, 10:00 - 13:00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8. Pentru participare, vă rugăm să vă înregistrați în acest formular: https://forms.gle/RgN5RXU7hZv8kCkDA. 


Al doilea eveniment, dedicat publicului larg, primul Compost Cafe din proiect, va avea loc duminică, 26 noiembrie, ora 11:00, la prima stație de compostare comunitară de lângă Parc Cinema Floreasca (grădina de bloc, Str. Ludwig van Beethoven, nr. 2, sector 2, București). Pentru confirmare eveniment și mai multe detalii legate de participare, vă rugăm să vă înscrieți în formularul acesta https://forms.gle/VAPo2Jtdobpo5eYo7 


Detalii despre coordonatori, finanțatori și parteneri 

Organizația care coordonează implementarea proiectului este Asociația ClimatoSfera. Prin proiectele sale, ClimatoSfera contribuie la conștientizarea schimbărilor climatice și întreprinde acțiuni concrete pentru redefinirea societății actuale într-una sustenabilă pentru oameni și planetă. 


Proiectul Academia de Compost este posibil cu sprijinul: 

  • Muzeului NaÈ›ional al Literaturii Române, prin punerea la dispoziÈ›ie a spaÈ›iului pentru evenimente È™i pentru toată susÈ›inerea ca partener în organizare 

  • partenerilor FundaÈ›ia Comunitară BucureÈ™ti, ING Bank Romania, Nhood Romania, prin finanÈ›area acordată prin programul strategic al Platformei de mediu pentru BucureÈ™ti.

  • Pentru mai multe detalii despre programul de finanÈ›are È™i iniÈ›iativele Platformei de mediu pentru BucureÈ™ti, puteÈ›i vizita www.platformademediu.ro 


Contact pentru presă și mai multe detalii: 

Gabriela Iordan, coordonator proiect, gabriela.iordan@gmail.com, -40740 231 096.


NOTE: 

Platforma de mediu pentru București a selectat 2 proiecte pentru cea de-a treia rundă finanțată de ING Bank Romania și de Nhood Romania. Runda a fost concepută pentru a sprijini inovația și dezvoltarea durabilă în domeniul managementului deșeurilor și economiei circulare în București, cu un buget total de 300.000 lei. Câștigători: 

  • AsociaÈ›ia ClimatoSfera – Academia de Compost ADC, buget 200.000 de lei, proiect de educare È™i advocacy pentru încurajarea compostării comunitare locale 

  • AsociaÈ›ia Nod Makerspace – DâmboviÈ›a Apă Dulce, buget 100.000 de lei, proiect pilot a unei soluÈ›ii tehnice pentru administrarea deÈ™eurilor în scopul îmbunătățirii calității apei din râul DâmboviÈ›a. 


Despre Platforma de mediu pentru București 

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii, pentru a crea impact colectiv în oraș. Scopul comun este ca bucureștenii să ducă o viață sănătoasă, companiile să reducă riscurile legate de mediu, iar autoritățile să poată construi politici sustenabile pe termen lung. 


Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Inițiativele cu care a pornit Platforma de mediu pentru București sunt: Raportul de cercetare privind starea mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, aerlive.ro și Verde citadin, care sunt finanțate încă din 2021.


88 views0 comments
bottom of page