Consorțiul ACADEMIA DE COMPOST prezintă rezultatele primelor 6 luni din proiectul prin care implementează și promovează compostarea comunitară locală.
Reprezentanți ai administrației locale și centrale, parteneri ai proiectului s-au întâlnit în data pe 22 mai, de Ziua Biodiversității, pentru a identifica soluții prin care se poate extinde compostarea comunitară locală în București. În cadrul evenimentului, participanții au propus proceduri și fluxuri de informare eficiente, prin care administrațiile pot gestiona comunicarea cu cetățenii care doresc să amplaseze o stație de compostare în comunitatea lor.
Rezultatele primelor 6 luni de proiect
După lansarea proiectului în noiembrie 2023, consorțiul a continuat evenimentele dedicate atât publicului larg, prin compost café-uri la stațiile de compostare existente, un compost café dedicat profesorilor, precum și evenimentele recurente de mutare a compostului la maturat. Primele stații amplasate în 2021 au fost schimbate cu un model nou, mai rezistent, iar o parte dintre cutiile vechi au fost donate unor grădini comunitare.
Pe lângă activitatea din comunități, proiectul vizează și colaborarea cu autoritățile. În cadrul unor audiențe la primăriile din București, experții consorțiului au explicat cum funcționează și care sunt beneficiile compostării comunitare locale. Reprezentanții instituțiilor relevante au fost apoi invitați să participe la elaborarea unei proceduri simplificate pentru comunicarea cu cetățenii care doresc să implementeze astfel de stații în apropierea locuințelor proprii.
Alte activități desfășurate și impactul lor:
Analiza mostrelor de compost de la 5 stații cu ajutorul partenerului public Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București
O nouă stație de compostare câștigată de o comunitate va fi amplasată în Sectorul 3
Sute de elevi educaț în Săpămâna Verdei la Livada Comunitară Mărțișor, în a face primul pas pentru economie circulară, prin colectare separată și compostare zilnică.
Lansarea celui mai important instrument de educare pentru extinderea compostării comunitare: pe site-ul academiadecompost.ro, atât cetățenii cât și reprezentanții din primării au acces la traininguri video, ghid de compostare și modele de documente utile.
Cifre din 2021 la stațiile de compostare private cu acces public:
Peste 7450 kilograme de compost din resturi vegetale redirecționate de la gropile de gunoi
8 stații de compostare comunitare în București din fonduri private
2,739 cetățeni, adulți și copii, educați pentru compostare
578 beneficiari direcți care compostează zilnic.
În ce constă proiectul ACADEMIA DE COMPOST
Prin Academia de Compost, inițiatorii își propun să promoveze Compostarea Comunitară Locală (CCL) a deșeurilor nepericuloase compostabile în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența lor și a altor comunități europene care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura.
Pentru aceasta, în timp de un an, consorțiul desfășoară o serie de acțiuni menite să schimbe mentalitatea în rândurile autorităților și a publicului larg privind compostarea:
prevenire: evenimente pentru menținerea stațiilor de compost existente în București
educație: sesiuni de formare, traininguri video și suport pentru extinderea rețelei de spații de compostare comunitară
advocacy: dezvoltarea participativă a unui cadru normativ și operațional pentru gestionarea sustenabilă a bio-deșeurilor.
Astfel, organizațiile implicate speră că Academia de Compost va contribui la creșterea gradului de conștientizare și practica CCL în comunitate.
Care sunt acțiunile următoare din ACADEMIA DE COMPOST:
Amplasarea stației noi, compost cafe-uri și evenimentele de mutare a compostului
Continuarea discuțiilor cu primăriile pentru adoptarea și extinderea modelului propus
Promovarea în social media a materialelor educaționale disponibile pe site
Evenimentul de închidere a primului an de proiect și lansarea anului 2, dedicat atât autorităților, cetățenilor și partenerilor interesați pentru extindere: toamna 2024.
Detalii despre coordonatori, finanțatori și parteneri
Proiectul a fost dezvoltat de Climato Sfera, Asociaţia Culturalis, Livada Comunitară Mărțișor, Asociația pentru Consum Sustenabil, împreună cu experți din cadrul ECOTECA și Urban Cultor. Proiectul este finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank Romania, prin runda susținută și de Nhood Romania.
Organizația care coordonează implementarea proiectului este Asociația ClimatoSfera. Prin proiectele sale, ClimatoSfera contribuie la conștientizarea schimbărilor climatice și întreprinde acțiuni concrete pentru redefinirea societății actuale într-una sustenabilă pentru oameni și planetă.
Proiectul Academia de Compost este posibil doar cu sprijinul:
Muzeului Național al Literaturii Române, prin punerea la dispoziție a spațiului pentru evenimente și pentru toată susținerea ca partener în organizare
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București
partenerilor Fundația Comunitară București, ING Bank Romania, Nhood Romania, prin finanțarea acordată prin programul strategic al Platformei de mediu pentru București.
Despre Platforma de mediu pentru București
Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii, pentru a crea impact colectiv în oraș. Scopul comun este ca bucureștenii să ducă o viață sănătoasă, companiile să reducă riscurile legate de mediu, iar autoritățile să poată construi politici sustenabile pe termen lung.
Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Inițiativele cu care a pornit Platforma de mediu pentru București sunt: Raportul de cercetare privind starea mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, aerlive.ro și Verde citadin, care sunt finanțate încă din 2021.
Pentru mai multe detalii despre programul de finanțare și inițiativele Platformei de mediu pentru București, puteți vizita platformademediu.ro.
Contact pentru presă și mai multe detalii:
Gabriela Iordan, coordonatoare proiect, gabriela.iordan@gmail.com, 0740 231 096.
Galerie foto de Alex Busuioceanu, eveniment 22 mai 2024, ACADEMIA DE COMPOST.
تعليقات