top of page

Impresii de la Consolid8, festivalul dedicat tehnologiei și sustenabilității @Brașov

Updated: Oct 5, 2023

Colegele noastre Ecaterina Lorenț și Diana Zaheu au fost la Consolid8 - festivalul dedicat tehnologiei verzi, sustenabilității și inovației cu impact pozitiv social, ce a avut loc la Brașov pe 22 – 24 septembrie 2023.


Acesta a creat cadrul ideal pentru a lua pulsul comunității interesate de tranziția sustenabilă, demarând discuții despre rolul tehnologiei în facilitarea acesteia. Colaborarea dintre instuțiile publice și mediul privat este esențială în acest demers.


Festivalul de la Brașov a început cu prezentarea primarului Allen Coliban, ce a vorbit despre proiectele sustenabile din oraș precum lansarea procedurii de achiziție pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, în Stupini, ce va asigura 90% din energia necesară pentru școli, clădiri publice, iluminat și producerea zăpezii artificiale. De asemenea, flota de transport public ecologic este cea mai mare din România, noi autobuze electrice fiind aprobate prin fonduri PNRR, obiectivul fiind să se ajungă la 100% transport electric public. Brașovul are planuri pentru a deveni oraș neutru climatic până în 2050 și de a reduce emisiile cu 55% până în 2030.


Discuția a continuat cu sectoarele de transport, energie și locuințe, responsabile pentru o mare parte dintre emisiile generate global. Aici s-au punctat inițiative de descentralizare și democratizare a producției de energie, care împreună cu standardele nZeb pentru clădiri eficiente energetic, și transport alternativ electric, ar reduce seminificativ consumul, respectiv emisiile, la nivel individual.


Romania face eforturi către tranziția energetică, având peste 20% energie regenerabilă din mixul energetic. Este însă și al doilea producător de petrol din Europa și se clasează pe același loc în ceea ce privește emisiile de metan (un gaz cu efect de seră de 84 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, măsurat în 20 de ani). Așa cum a subliniat Environmental Defense Fund, este important să acționam responsabil dat fiind faptul că România a suferit pierderi financiare de peste 90 milioane de euro în 2019, din emiterea a aproximativ 120 kilotone de metan.


Un moment de delectare artistică a fost Studio Roosegaarde - ce ne-a amintit de importanța comunicării cu impact, către publicului larg. Prin jocuri de lumini și experiențe, ești proiectat în viitorul efectelor schimbărilor climatice. Inovațiile lor au un punct în comun – frumosul, care este unelta principală în a conștientiza probleme de mediu și în a aduce oamenii împreună. Resursele pentru implementrea proiectelor Roosegaarde sunt folosite inteligent și eficient, uneori deloc - e nevoie doar să stingi lumina ca să vezi stelele.

Precum Studio Roosegaarde, suntem de acord că educația este primul pas pentru a lua acțiune. În cadrul Climatosfera facilităm ateliere de sensibilizare și conștientizarea a efectelor activității umane în accelerarea încălzirii globale, făcând știinta accesibilă tuturor, sub formă de joc și colaborare. Nu este nevoie de cunoștințe anterioare, prin inteligența colectivă putem înțelege cauzele și efectele schimbărilor climatice, făcând conexiunile necesare pentru a găsi soluții.


Toți putem fi parte din tranziția sustenabilă, iar prin cooperare eforturile noastre vor fi mai roditoare. Astăzi avem acces facil la fonduri de finanțare de la diferite nivele de guvernare, investitori și programe de inovație. Mai multe detalii despre festival și oportunități de finanțare găsiți pe consolid8.ro.

38 views0 comments
bottom of page