top of page

Academia de Compost

Promovăm Compostarea Comunitară Locală, salvăm bio-deșeuri și creștem gradul de conșientizare în micro-comunități

Academia de Compost

Un consorțiu format din 3 asociații, 1 grup de inițiativă și experți de mediu din București va implementa în următorul an un proiect menit să promoveze compostarea comunitară locală și să salveze astfel de la groapa de gunoi zeci de tone de bio-deșeuri. 

 

Academia de Compost a fost dezvoltat de ClimatoSfera, Asociaţia Culturalis, Livada Comunitară Mărțișor, Asociația pentru Consum Sustenabil, împreună cu experți din cadrul ECOTECA și Urban Cultor. Proiectul este finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank Romania, prin runda susținută și de Nhood Romania. 

Despre Academia de Compost

Prin Academia de Compost, inițiatorii își propun să promoveze Compostarea Comunitară Locală (CCL) a deșeurilor nepericuloase compostabile în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența lor și a altor comunități europene care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura. 

 

Pentru aceasta, în următoarele 12 luni, consorțiul va desfășura o serie de acțiuni menite să schimbe mentalitatea în rândul autorităților și a publicului larg privind compostarea: 

  • prevenire: evenimente pentru menținerea stațiilor de compost existente în București, prin care au salvat deja de la groapă 4,5 tone de deșeuri 

  • educație: sesiuni de formare, traininguri video și suport pentru extinderea rețelei de spații de compostare comunitară 

  • advocacy: dezvoltarea participativă a unui cadru normativ și operațional pentru gestionarea sustenabilă a bio-deșeurilor.

Astfel, organizațiile implicate speră că Academia de Compost va contribui la creșterea gradului de conștientizare și practica CCL în comunitate.  

Eveniment de lansare Academia de Compost - 23 noiembrie 2023. Credit foto: Alex Busuioceanu/ Fundația Comunitară București

Detalii despre coordonatori, finanțatori și parteneri 

Organizația care coordonează implementarea proiectului este Asociația ClimatoSfera. Prin proiectele sale, ClimatoSfera contribuie la conștientizarea schimbărilor climatice și întreprinde acțiuni concrete pentru redefinirea societății actuale într-una sustenabilă pentru oameni și planetă. 

 

Proiectul Academia de Compost este posibil cu sprijinul: 

  • Muzeului Național al Literaturii Române, prin punerea la dispoziție a spațiului pentru evenimente și pentru toată susținerea ca partener în organizare 

  • partenerilor Fundația Comunitară București, ING Bank Romania, Nhood Romania, prin finanțarea acordată prin programul strategic al Platformei de mediu pentru București.

  • Pentru mai multe detalii despre programul de finanțare și inițiativele Platformei de mediu pentru București, puteți vizita www.platformademediu.ro 

 

Contact pentru presă și mai multe detalii: 

Gabriela Iordan, coordonator proiect, gabriela.iordan@gmail.com, +40740 231 096.

 

NOTE: 

Platforma de mediu pentru București a selectat 2 proiecte pentru cea de-a treia rundă finanțată de ING Bank Romania și de Nhood Romania. Runda a fost concepută pentru a sprijini inovația și dezvoltarea durabilă în domeniul managementului deșeurilor și economiei circulare în București, cu un buget total de 300.000 lei.

 

Câștigători: 

  • Asociația ClimatoSfera – Academia de Compost ADC, buget 200.000 de lei, proiect de educare și advocacy pentru încurajarea compostării comunitare locale 

  • Asociația Nod Makerspace – Dâmbovița Apă Dulce, buget 100.000 de lei, proiect pilot a unei soluții tehnice pentru administrarea deșeurilor în scopul îmbunătățirii calității apei din râul Dâmbovița. 

 

Despre Platforma de mediu pentru București 

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii, pentru a crea impact colectiv în oraș. Scopul comun este ca bucureștenii să ducă o viață sănătoasă, companiile să reducă riscurile legate de mediu, iar autoritățile să poată construi politici sustenabile pe termen lung. Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe.

Coordonatori proiectului

bottom of page