top of page

Grădina OPEN aduce împreună comunitatea prin zone de socializare, grădinărit, compost și reciclare

Updated: Jul 14, 2023

Asociația Climato Sfera, prin finanțarea oferită de Platforma de Mediu pentru București, va realiza o grădină urbană comunitară, în sectorul 2 al capitalei, la Căminul 7 al campusului Universității Tehnice de Construcții București (UTCB).


Propunere de implementare grădina OPEN.


Asociația Climato Sfera, prin finanțarea oferită de Platforma de Mediu pentru București, va realiza o grădină urbană comunitară, în sectorul 2 al capitalei, la Căminul 7 al campusului Universității Tehnice de Construcții București (UTCB).


Grădina OPEN își propune să redea comunității o suprafață verde totală de 2.382 m2, cu mai multe funcționalități, ce are scopul de a crea un exemplu de bune practici comunitare. Vor avea loc ateliere educaționale, campanii de conștientizare și implicarea cetățenilor din apropierea grădinii în fiecare etapă a implementării: concept, construcție și utilizare.


Grădinile comunitare sunt benefice în special în orașele mari. Ele contribuie la îmbunătățirea calității aerului, oferă alimente printr-o agricultură descentralizată, sunt un model de sustenabilitate și reconectare la natură, ajută la reducerea inechităților sociale, la crearea unei comunități închegate și oferă un exemplu de alegeri conștiente pentru mediu și sănătate.

Propunere de implementare grădina OPEN. Pentru mai multe fotografii, click la dreapta.


Grădina urbană OPEN este situată în jurul jurul Căminului 7 al UTCB din sectorul 2. Această zonă a fost aleasă datorită impactului ridicat asupra comunității, fiind caracterizată o alcătuire diversă: studenți din toată țara, elevi, locuitori ai zonei, de naționalități și etnii diverse.


Grădina OPEN va avea patru zone distincte, cu diferite funcționalități:


Zona parcului destinată activităților recreative, va include un spațiu de relaxare cu mobilier urban, și unul de joacă. Un umbrar, realizat din bannere de reclame ce altfel nu ar fi putut fi reciclate, va deservi pentru a proteja de soare și ploaie. Mobilierul va fi adaptat nevoilor comunității și va fi conceput și realizat cu ajutorul studenților de la UTCB. De asemenea, vom oferi acces la internet Wi-Fi pentru a permite lucrul și studiul în aer liber.


Zona grădinii este locul destinat cultivării plantelor și alimentelor, ce își propune să învețe comunitatea concepte adecvate agriculturii urbane. Grădina va cuprinde și plante medicinale sălbatice ce vor fi organizate pe beneficiile oferite corpului uman. Aceasta ne va ajuta să înțelegem cum natura vine în ajutor pentru a trata diverse afecțiuni.


Zona de compostare – va fi folosită pentru depozitarea și procesarea deșeurilor organice, fiind un exemplu de circularitate și zero waste.


Zona de reciclare – va implica curățarea și îmbunătățirea zonei de deșeuri și crearea unei spațiu dedicat reciclării.


De asemenea, grădina va avea și alte elemente precum:

  • Case de păsări și insecte, zona pentru adăpare, pentru a încuraja biodiversitatea.

  • O zonă de colectare a apei de ploaie ce va fi folosită pentru irigarea grădinii, grădina avand deja un sistem de irigare ce va fi pus în funcțiune.

  • Un suport pentru plante cățărătoare, realizat din materiale refolosite din gardul actual.

  • Senzori de calitate ai aerului ce vor măsura impactul gradinii în zona respectivă.

Implementarea grădinii începe în iunie 2023 și va fi gata până în februarie 2024. Prima etapă este instalarea unui captor de calitate a aerului, construcția mobilierului urban, crearea zonei de compost și reciclare. În septembrie va alea loc plantarea agricolă.

Grădina înainte de implementare, mai 2023.


Implementarea se va realiza cu ajutorul comunității. Studenții voluntari UTCB vor contribui cu zona de mobilier urban, în așa fel încât să corespundă nevoilor de socializare, recreere, învățare și lucru. Grupul Civic Tei va ajuta cu propunerea de actori interesați care să se implice în realizarea grădinii – colaborări cu cetățeni, școli și locuitorii din zonă. Școala Gimnazială nr. 31 va fi responsabilă de partea creativă, elevii vor picta cu vopsele ecologice, mobilierul și alte obiecte funcționale și de decor.


Un chestionar va fi distribuit comunității din apropierea zonei pentru a descoperi nevoile lor. De asemenea, vom organiza și un eveniment public pentru a prezenta grădina, planurile actuale și pentru a schimba idei și a descoperi noi nevoi ale comunității locale.


Vor avea loc evenimente, ateliere și campanii de conștientizare. Sunt planificate ateliere educaționale pentru a explica cum se face compostul, atelier de plante medicinale, atelier de grădinărit specific agriculturii urbane, evenimente despre biodiversitate destinate elevilor și alte activități similare.Despre proiect

Proiectul OPEN își propune să stimuleze dezvoltarea urbană durabilă a Bucureștiului prin comunități sustenabile și să ofere exemple de bune practici pentru o ecologizare viabilă a orașului. Proiectul OPEN este finanțat de Platforma de mediu pentru București – program inițiat de Fundația Comunitară București și ING România, prin runda sprijinită și de Coca-Cola HBC , Green Point Management și Penny Market.


Despre Platforma de mediu pentru București

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu.


Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe.


Primele inițiative cu care a pornit Platforma de mediu sunt Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, Aerlive și Verde Citadin, care au fost finanțate încă din 2021 și sunt dezvoltate în continuare într-o formă colaborativă.

348 views0 comments

コメント


bottom of page