top of page

Grădina OPEN

Întregim comunitatea cu grădina OPEN prin zone de socializare, grădinărit, compost și reciclare

Grădina OPEN

Grădina OPEN își propune să redea comunității o suprafață verde totală de 2382 m2, în sectorul 2 al capitalei, la Căminul 7 al campusului Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), prin finanțarea obținută de la Platforma de Mediu pentru București, Fundația Comunitară București.

 

Grădina are scopul de a crea un exemplu de bune practici comunitare. Vor avea loc ateliere educaționale, campanii de conștientizare și implicarea cetățenilor din apropierea grădinii în fiecare etapă a implementării: concept, construcție și utilizare.

Grădinile comunitare sunt benefice în special în orașele mari. Ele contribuie la îmbunătățirea calității aerului, oferă alimente printr-o agricultură descentralizată, sunt un model de sustenabilitate și reconectare la natură, ajută la reducerea inechităților sociale, la crearea unei comunități închegate și oferă un exemplu de alegeri conștiente pentru mediu și sănătate.

Grădina OPEN va avea patru zone distincte, cu diferite funcționalități:

🌳 Zona parcului urban deschis pentru activități recreative, incluzând și un mic spațiu de joacă. Va include mobilierul urban ce va fi realizat cu ajutorul studenților UTCB și acces la internet Wi-Fi  pentru a permite lucrul și studiul în aer liber.

🌱 Zona grădinii urbane destinată cultivării plantelor și alimentelor, ce își propune să învețe comunitatea concepte adecvate agriculturii urbane. Grădina va cuprinde și plante medicinale sălbatice ce vor fi organizate pe beneficiile oferite corpului uman.

🍆 Zona de compostare necesară pentru depozitarea și procesarea deșeurilor organice.

♻️ Zona de reciclare deșeuri  necesită curățarea și îmbunătățirea zonei de deșeuri și crearea unei spațiu dedicat reciclării. 

Implementarea se va realiza cu ajutorul comunității -  studenții voluntari UTCB, vor contribui cu zona de mobilier urban, Grupul Civic Tei va ajuta cu propunerea de actori interesați care să se implice în realizarea grădinii, iar elevii de la Școala Gimnazială nr. 31 vor picta cu vopsele ecologice, mobilierul și alte obiecte funcționale și de decor. 

Vor avea loc diverse evenimente, ateliere și campanii de conștientizare. Sunt planificate ateliere educaționale pentru a explica cum se face compostul, atelier de plante medicinale, atelier de grădinărit specific agriculturii urbane, evenimente despre biodiversitate destinate elevilor și alte activități similare.

Despre proiect

Proiectul OPEN își propune să stimuleze dezvoltarea urbană durabilă a Bucureștiului prin comunități sustenabile și să ofere exemple de bune practici pentru o ecologizare viabilă a orașului. Proiectul OPEN este finanțat de Platforma de mediu pentru București – program inițiat de Fundația Comunitară București și ING România, prin runda sprijinită și de Coca-Cola HBC , Green Point Management și Penny Market.

 

Despre Platforma de Mediu pentru București

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu.

 

Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe.

 

Primele inițiative cu care a pornit Platforma de mediu sunt Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, Aerlive și Verde Citadin, care au fost finanțate încă din 2021 și sunt dezvoltate în continuare într-o formă colaborativă.

Coordonatori proiectului

bottom of page