Sectorul 2 al Municipiului București: O călătorie de co-creare pentru a reimagina un labirint de spații verzi pentru un oraș sigur, social și activ
Sectorul 2 al BucureÈ™tiului, ca parte a unui proiect mai amplu, porneÈ™te într-o călătorie de transformare a spaÈ›iilor verzi. Proiectul ReGreeneration îÈ™i propune să regenereze È™i să îmbunătățească spaÈ›iile publice din zona Fundeni a BucureÈ™tiului, care va trece printr-o transformare completă, dezvoltând metode de a lucra cu o zonă care se confruntă cu mai multe provocări sociale.
​
​Un model de co-creare a noilor spaÈ›ii verzi va fi esenÈ›ial pentru a stabili un parcurs către un design regenerativ È™i durabil al acestor spaÈ›ii, inspirând actorii locali să-È™i reimagineze cartierele. ​​
Cartierul​
Cartierul Fundeni, situat în nord-estul BucureÈ™tiului, România, se confruntă cu o densitate mare a populaÈ›iei È™i cu zone verzi limitate. În plus, probleme precum condiÈ›iile precare de locuire È™i marginalizarea socială complică È™i mai mult situaÈ›ia acestui cartier.
Transformarea propusă
Proiectul „Green Maze Fundeni” îÈ™i propune să abordeze aceste provocări prin eforturi cuprinzătoare de revitalizare. IniÈ›iativa ReGreeneration din BucureÈ™ti vizează 23 de blocuri de apartamente, concentrându-se pe recuperarea È™i reimaginarea spaÈ›iilor dintre clădiri ca spaÈ›ii comunitare, promovând un sentiment de apartenență în rândul locuitorilor.
Misiunea noastră în acest proiect
Implementarea grădinilor comunitare ar putea fi benefică pentru un oraÈ™ mare È™i social mixt, nu doar din motive de mediu, ci È™i din motive sociale, cum ar fi reducerea inechităților sociale, aducerea vecinilor împreună È™i organizarea de programe educaÈ›ionale pentru tânăra generaÈ›ie. Prin consultări conduse de Climato Sfera, ateliere de conÈ™tientizare climatică È™i sesiuni de feedback vor contribui la creÈ™terea gradului de conÈ™tientizare cu privire la schimbările climatice È™i tranziÈ›ia ecologică pentru locuitorii din sector È™i pentru părÈ›ile interesate ale proiectului, actori privaÈ›i È™i instituÈ›ionali.
​
AceÈ™tia vor dobândi mai întâi competenÈ›ele È™i cunoÈ™tinÈ›ele necesare despre subiectele È™i obiectivele proiectului, precum È™i o mai bună conÈ™tientizare a problemelor impuse de actuala criză climatică. În plus, cetățenii vor putea colabora pentru a crea soluÈ›ii inovatoare de reducere a amprentei lor de carbon în cartier, beneficiind de mentorat din partea experÈ›ilor din domeniu. Grădinile comunitare vor fi operate È™i întreÈ›inute de cetățeni, pe bază de activități de voluntariat. Ideea este de a spori implicarea cetățenilor în grădinile urbane pentru a preveni deteriorarea sau abandonarea acestora, fiind implementate ca „Laboratoare vii” de echipele noastre.
​
Dezvoltarea grădinilor urbane adaptabile schimbărilor climatice reprezintă o adevărată provocare pentru municipalități, motiv pentru care Climato Sfera va sprijini municipalitatea în conceperea È™i implementarea unor grădini comunitare inovatoare È™i durabile, inclusiv economia circulară prin composturi È™i optimizarea gestionării apei. Implementarea grădinilor comunitare ar putea fi benefică pentru un oraÈ™ mare È™i social mixt, nu doar din motive de mediu, ci È™i din motive sociale.
​​
Suntem, de asemenea, implicaÈ›i în furnizarea de servicii transversale care sprijină procesele decizionale ale oraÈ™elor. Obiectivul acestui pachet de lucru este să permită experÈ›ilor europeni în acÈ›iuni de regenerare bazate pe soluÈ›ii verzi să colaboreze cu oraÈ™ele principale (BucureÈ™ti, Paris, Barcelona È™i Alverca) È™i cu oraÈ™ele replicatoare (Roma, Ghent, Segrate, Lappeenranta È™i Ljubljana) pentru a-È™i îmbunătăți intervenÈ›iile.
​
ConsorÈ›iul È™tie că oraÈ™ele deja beneficiază de experÈ›i care oferă astfel de servicii de consultanță (fie interni, fie externi). Pe de altă parte, acestea sunt deschise să colaboreze cu alÈ›i experÈ›i pentru a învăța din experienÈ›ele altor oraÈ™e europene È™i pentru a încorpora abordări diferite de cele obiÈ™nuite.
​
Rezultate așteptate
La finalizarea sa, proiectul „Green Maze Fundeni” preconizează mai multe rezultate pozitive. Acestea includ crearea de noi spaÈ›ii verzi, îmbunătățirea calității aerului È™i modernizarea facilităților recreative. O altă transformare esenÈ›ială va fi schimbarea percepÈ›iei asupra zonei, promovând un sentiment de mândrie, apartenență È™i grijă față de aceste spaÈ›ii comunitare, în special prin grădinile comunitare. Prin abordarea provocărilor cheie È™i promovarea dezvoltării durabile, proiectul îÈ™i propune să creeze un cartier mai sănătos È™i mai locuibil pentru toÈ›i.
Coordonatori proiectului